26 Nisan 2024, Cuma
spot_img

Nart: Türkiye sigorta pazarı reel bir büyüme vadediyor

NART Sigorta ve Reasürans Brokerliği Yönetim Kurulu Başkanı Levent Nart, Türkiye’yi temsilen Dubai Dünya Sigorta Kongresi’nin konuşmacıları arasında yer aldı. Nart, “Türkiye sigorta pazarı mevcut ve gelecekteki yatırımcılar için kâra yönelik reel bir büyüme vadediyor” dedi.

Dubai Dünya Sigorta Kongresi (Dubai World Insurance Congress) 1 Mart’ta yapıldı. 45 ülkeden yüzlerce üst düzey sigortacının katıldığı kongrede; Türkiye’yi NART Sigorta ve Reasürans Brokerliği Yönetim Kurulu Başkanı Levent Nart temsil etti. Kongrenin konuşmacıları arasında yer alan Nart; Türkiye’nin dünya ekonomisindeki önemini ve sigorta pazarının yeri hakkında bilgi veri. Nart, Türkiye Cumhuriyeti ve ÇİN Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanları arasında; tarihi silk yolunu canlandırmak amacı ile imzalanan “Tek Kuşak, Tek Yol (One Belt, One Road)” anlaşmasının; Çin’den Avrupa’ya uzanan ticaret köprüsünde alt yapı yatırımları ile Türkiye’nin lider bir rol üstlendiğini ifade etti.

Nart’ın bildirisi özetle şöyle:

Türkiye ekonomisi satın alma paritesine göre dünyanın 13. büyük ekonomisi. İhracat gelirlerin ilk üçünü sanayi ürünlerinin işgal ediyor ve Türkiye’nin turizm açısından; giriş yapan turist sayısına göre dünyanın 8. önemli destinasyonu haline geldi. Ayrıca Türkiye’nin Avrupa topluluğuna üye oluşu, kendi iç pazar hacmi ve yapılan serbest ticaret anlaşmaları göz önüne alındığın da 945 milyon kişilik bir pazara hitap eden bir ülke haline geldi.

37. sırada yer alıyor

Türkiye sigorta sektörünün 54.7 milyar prim hacmi düşük gelişmişlik düzeyi, dünya sigorta sektörü kalkınmışlık sıralamasında 37. sırada yer alıyor. Doymuşluk oranı gerek hayat, gerekse hayat dışı alanda çok düşük olan bir pazar. Türkiye sigorta pazarı bu yönüyle mevcut ve gelecekteki yatırımcılar için kâra yönelik reel bir büyüme vadediyor.

Çin’den başlayıp, Türkiye’den batıya ulaşan Tarihi İpek Yolu Projesi’nde, otoyollar, köprüler, hızlı tren hatları sayesinde çift taraflı süreyi 15 güne indiren; mevcutta 600 milyar dolarlık ticaret hacminin bu müthiş ticaret ağı sayesinde ikiye katlanacak.

Projeler katkı sağlıyor

Tek Kuşak, Tek Yol Projesinin orta koridor kısmında rol oynayacak Türkiye, bu çerçevede Atatürk Havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osman Gazi Köprüsü ve bağlantı otoyolları ve Eurasia Tüneli’nin çok kısa sürede tamamlandı. Ayrıca 1915 Çanakkale Köprüsü’nün de temelinin atıldı. İstanbul Boğazı’nda üç katlı tüp geçit projesi de bulunuyor.

405 milyar dolarlık yatırım lazım

Türkiey’nin inşaat, sanayi  ve sigorta kuruluşlarına bu bağlamda önemli görevler düştüğünü hatırlatan Levent Nart; şu ana kadar Türkiye tarafından 569 milyar dolar alt yapı, hızlı tren, havaalanı, lojistik merkezleri, yol köprü, tünel inşaatları planlandığını; ancak olması gereken yatırım ihtiyacının 975 milyar dolar olduğunu ifade etti. Nart diğer bir değişle Türkiye’nin 405 milyar dolar daha altyapı yatırımı yapması gerektiğini söyledi.

NART’ın üç farklı hızlı tren projesi, TANAP, farklı otoyol, köprü ve tünel  inşaatlarında Türkiye’de ve Orta Asya’da rol oynadığını ifade eden Nart, Türk sigorta sektörünün üzerine düşen görevi üstlenmeye hazır olduğunu vurguladı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER