26 Nisan 2024, Cuma
spot_img

Mustafa Nazlıer: Son ve tek seçenek “Akıl ve Bilgi”

Gerçekleşen her risk, sonucunda bir kayıp yaratır. Başlayan her risk direk ve dolaylı kayıplar ile son bulur. Bu sürecin farkındalığında olan her bilgi sahibi kendi imkân ve olanakları ölçüsünde riskini transfer ederek korunur.

mustafa nazlıer
Mustafa Nazlıer / Sigorta Eksperi

Riskin varlığı kesin ve kaçınılmaz ise korunmak için tüm seçenekleri değerlendirdikten sonra hala var olan risk ve sonuçları için bilinen en iyi ve tek çözüm SİGORTALI OLMAKTIR. Riskler kaçınılmaz hale geldiğinde yarattığı etkiler ve sonuçlarından en az düzeyde etkilenmek için transfer edilen riskin etkilerini ortadan kaldırmak üzere sigorta poliçesine gidildiğinde hasar yönetim süreci başlamaktadır.

Hasar sürecinde bir poliçe olsun veya olmasın mağdur olan her taraf için en önemli aşama “riskin gerçekleşme biçimi, kanıtlar ve sonuçlarının tespit edilmesidir”… Bir trafik kazası gerçekleştiğinde, olaya sebep olan unsurlar incelenerek, riski yaratan, var eden ve kazaya sebep olan taraf belirlenir. Bu süreç aşılmak zorundadır. Bu çalışma ile ortaya konulan şey KÖK SEBEPTİR. Kök sebep saptanmadan kusur ve sorumluluk saptanamaz. Kusur ve sorumluluk tespit edildiğinde zarara sebep olan taraf tüm kayıpları karşılamak durumundadır. Trafik kazasından örnekle devam edersek; kazanın oluşumunda sebep olan tarafın kusuru (kök sebep) belirlendiğinde var ise Mali Mesuliyet sigorta poliçesi devreye alınarak hasar yönetim süreci belirlenir. Bu süreç tüm dünyada aynı şekilde işlemekte olup esas olan Kök sebebin tespitidir. Her olay bir hukuk kuralı ile son bulacağından mutlak tespiti de gerekir.

Nedir bu kök sebep…?

Kök Sebep; herhangi bir problemin arkasında yatan temel sebep olarak tanımlanabilir. Problemlerin altında yatan kök nedenleri tespit etmek üzere gerçekleştirilen süreç ise “Kök Neden Analizi (Root Cause Analysis)” olarak isimlendirilmektedir.

Kök sebep Tespitinin önemi?

  • Kök neden analizi sonucunda, problemin ne olduğu ve nasıl oluştuğunun yanı sıra, neden oluştuğu sorusunun da cevabı ortaya konulmaktadır. Problemin neden oluştuğunun anlaşılması, ileride problemin tekrarını önlemeye yönelik öneriler sunulabilmesi için gereklidir.
  • Diğer taraftan hasarın oluşumunda sorumlu var ise tespit edilmiş olur. Mağdur taraf olan sigortalının mağduriyeti doğru kanal üzerinden giderilir. Bunlara ek olarak ;
  • Hasar oluşmadan önlem alabilmek ve oluşmasını engellemek,
  • Olası İş Durması, Kâr Kaybı, Pazar Kaybı, Marka Değer Kaybını Önlemek
  • Primleri düşürerek sigorta piyasasında avantaj sağlamak,
  • Hasarları + hatalı ödemeleri azaltarak (kök sebep) reasürans kredibilitesini artırmak,  Rücu Sorgulama / Hasarın Karşılanması (Dolaylı Kayıplar / Muafiyet vb.)
  • Proses Geliştirme gibi süreçleri de doğrudan ilgilendirir.

Kök sebep analizi nasıl yapılır? Kök neden analizi çalışmaları genelde dört ana adımdan oluşmaktadır:

  1. Probleme ilişkin verilerin toplanması
  2. Problemin görünür nedenlerinin ortaya konulması
  3. Kök nedenin belirlenmesi
  4. Kök nedeni ortadan kaldırmaya yönelik önerilerin sunulması

Kök nedenleri bulabilmek için yapılan analizler tek değildir.

Not: Devamı Hayatımız Sigortalı Temmuz sayısında…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER