9 Mayıs 2024, Perşembe
spot_img

Siber saldırı zararını tazmin etmenin tek yolu sigorta

“Dijital tehlikelere karşı her zamankinden daha uyanık olmamız gereken bir dönemdeyiz” diyen Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, “Önlemek için elimizden geleni yapacağız, ama siber saldırı sigortasını da unutmayalım. Uğrayabileceğiniz zararı tazmin etmenin başka yolu yok” açıklamasını yaptı.

SİGORTAMEDYA ÖZEL

Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, dijital tehlikelere, siber saldırılara karşı her zamankinden daha uyanık, bilinçli ve dikkatli olunması gereken bir dönem içinde olduğumuz uyarısında bulundu.

Linkedin hesabında yayınladığı makalesinde siber sigorta ve güvenlik üzerinde çalışan ABD kökenli Coalition adlı şirketin yaptığı araştırmaya değinen Gülen; “Pandemi döneminde Kuzey Amerika’daki 25 bin küçük ve orta ölçekli şirketin bildirdiği ve sigorta tazminatı talep ettiği siber saldırılar incelendi. Buna göre 2020’nin ilk çeyreğinde fidye isteme saldırıları neredeyse yüzde 100 artarken; bu saldırıların ciddiyeti ve yol açtıkları mali kayıplar yüzde 47 oranında arttı. Elektronik fon transferlerine yapılan saldırılar yüzde 35, şirketlerin e-maillerine yönelik saldırılar ise yüzde 67 artış gösterdi. Elektronik fon transferlerine yapılan her bir siber saldırının ortalama maliyeti 1 milyon ABD doları oldu. Dijital saldırıları önlemek için elimizden geleni yapacağız, ama siber saldırı sigortasını da unutmayalım. Uğrayabileceğiniz zararı tazmin etmenin başka yolu yok” dedi.

Aksigorta’nın, toplumdaki siber risklerle ilgili farkındalık ve bilinçlenmeyi artırmak için ‘Dijital Güvenlik Platformu’nu oluşturduklarına ve platform aracılığıyla vatandaşa ücretsiz online dijital güvenlik eğitimi verileceğine değinen Gülen, şöyle devam etti:

Farkındalık yaratacağız

“Aksigorta olarak çok önemli bir sosyal sorumluluk çalışmasına başladık. Dijital Güvenlik Platformu’nu kurduk. Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi ve Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Siber Güvenlik Merkezi’nin iş birliğiyle yürüttüğümüz bu proje ile ailelerin, gençlerimizin ve başta KOBİ’ler olmak üzere iş dünyamızın dijital güvenlik konusunda bilinçlenmesine ve bilgilenmesine katkıda bulunmak istiyoruz. Diğer ülkeler gibi Türkiye de siber saldırılar nedeni ile her yıl önemli ekonomik kayıplara uğruyor. Böyle bir proje için de zamanlamanın çok yerinde olduğunu düşünüyorum.”

Uzaktan çalışma tehlikelere açık hale getirdi

Gülen, pandeminin dayattığı koşullar nedeni ile uzaktan çalışma sistemine geçilmesi, birçok şirketin normalde birkaç yıl alabilecek iş süreçlerinin dijitalleşmesini birkaç ayda hayata geçirmek zorunda kalması nedeniyle iş dünyasının siber saldırı tehlikesine çok daha açık hale geldiğini açıkladı. Gülen, yazısında Coalition Kurucu Ortağı ve CEO’su Joshua Motta’nın şu sözlerine de yer veriyor:

“Siber saldırılar sonucu uğranan zararlar konusunda, eğer saldırıya uğrarsak diye değil, saldırıya uğradığımız zaman ne yapacağız diye düşünmek gerekiyor. Siber saldırılara çok açık durumdayız. Uzaktan çalışmada bireysel hataların yapılması çok mümkün. Uzaktan çalışmayı desteklemek için hemen her gün yeni teknolojiler devreye giriyor. Bütün bunlar, suçlular için yeni fırsatlar yaratıyor.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER