28 Mart 2024, Perşembe
spot_img

Sıfır km (yeni araç) sigorta işlemleri nasıl yapılır?

Yeni aracınızla yollara çıkmadan önce kasko ve trafik sigortaları konusunda bilmeniz gereken bazı detaylar bulunuyor. Sıfır km aracın sigorta işlemleri nasıl yapılır, sıfır araç kasko ve zorunlu trafik sigortası primleri nedir, araç değer kaybı sigortası nedir sorularının yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz.

Sıfır km yeni araç için sigorta işlemleri

Yeni aracınızla trafiğe çıkmadan önce yaptırmanız gereken en önemli şey trafik sigortasıdır. Sıfır km araçlar ilk satın alındığı gün, yasalarca zorunlu kılınan trafik sigortası yaptırılmalıdır. Trafik sigortası, aracın satın alındığı bayi tarafından yaptırılabilir. Sıfır araç satın aldığınız bayi, kasko sigortası için de size yardımcı olabilir fakat sizin sigortaları araştırmanız ve uygun sigorta poliçeleri yaptırmanız önerilir. Aracı satın aldığınız bedel, aracın sigorta bedeli olarak baz alınır. Ayrıca, henüz ruhsatınızı almadıysanız da sigorta şirketleri size fiyat teklifleri verebilir. Ruhsatı aldıktan sonra sigorta şirketinize zaman kaybetmeden başvurmanız ve trafik sigortanızı yaptırmanız gerekir. Sigorta şirketi, bu sigorta primlerini belirlerken aracı satın alan kişiyle ilgili bazı kıstasları inceler. Aracın kayıtlı olduğu şehir, yaş ve kaza geçmişi bu trafik sigortası primlerini etkiler. 

Sıfır kilometre araç sigortası yaptırmak

Eğer yeni araç almadan önce başka bir aracınız varsa ve o aracın trafik sigortası mevcutsa; bu sigorta poliçesi sıfır araç üzerine devredilemez. Sıfır araç için yeni bir sigorta poliçesi düzenlenir. Kasko sigortaları ise eski aracınızdan sıfır aracınıza devredilebilir. Fakat mutlaka primler tekrar hesaplanır ve poliçe yeniden düzenlenir. Bu işlemlerden sonra sigorta primi olarak ödeyeceğiniz rakam ortaya çıkar. Hasarsızlık indirimi, kasko sigortası yaptırırken hiç kaza yapmayan sürücülere tanınan ve kazanç sağlayan faydalı bir haktır. 

Araç değer kaybı başvurusu nasıl yapılır?

Araçların trafik kazasına karışmasından sonra oluşan zararlar sebebiyle, aracın maddi değeri düşebilir. Aracın ikinci el araç piyasasına yansıyan bu düşüş, araç değer kaybı olarak tanımlanır. Araç değer kaybı ilk önce karşı aracın sürücüsünden talep edilir. Kusurlu olan aracın zorunlu trafik sigortasını yapan sigorta şirketi de kişilerin araç değer kaybını karşılamalıdır. Araç değer kaybı, araçta oluşan zararın mevcut durumuna göre belirlenir. 200 bin TL değerindeki aracınızla yaptığınız kazadan sonra 80 bin TL tutarında bir zarar çıkarsa, bu aracınızın değerinde eksi 80 bin TL değerinde bir düşüş anlamına gelir. Bu hasarın tamiri kusursuz ve araçta belli olmayacak şekilde yapılabilir. Fakat araç değer kaybı mutlaka sigorta bilgilerinizi içeren tramer kaydına işlenir. İkinci el aracınızı satarken, bu değer kaybını sizi zarara uğratan kusurlu araç sahibinden talep edebilirsiniz. Mali sorumluluk kusurlu araç sürücüsündedir. Araç değer kaybı hesaplanırken baz alınan kriterler şöyledir: aracın üretim yılı, trafiğe çıkış tarihi, kilometresi, markası, modeli, hasar geçmişi, aracın tamir yeri, pazar değeri. Araç değer kaybı başvurusu için kusurlu araç sahibinin sigorta şirketine, araç değer kaybı hesaplamaları için sigorta ekspertiziyle iletişime geçebilirsiniz. Kaza zamanı üzerinden iki yıl geçtiyse ve araç 125.000 km üzerindeyse, araç değer kaybı başvurusu yapılamadığını unutmayın. 

Sıfır araç kasko ve trafik sigortası primleri

Trafik sigortası sayesinde, olası bir trafik kazası anında kazaya karışan her kişinin veya tarafın sağlık ve maddi hasar zararları güvence altındadır. Trafik sigortası adıyla bilinen Karayolu Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası genel şartlarında şu maddeler yer alır: “Sigortacı, poliçede tanımlanan motorlu aracın işletilmesi sırasında, bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına veya bir şeyin zarara uğramasına sebebiyet vermiş olmasından dolayı, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na göre işletene düşen hukuki sorumluluğu, zorunlu sigorta limitlerine kadar temin eder. Meydana gelen bir kazada zararın önlenmesi veya azaltılması amacıyla, sigorta ettirenin yapacağı makul ve zorunlu masraflar sigortacı tarafından karşılanır. Bu sigorta işletenin (sigorta ettirenin) haksız taleplere karşı savunmasını da temin eder.”

Trafik sigortasını yaptırmadığınızda karşı karşıya kalabileceğiniz sorunlar:

● Yasaların belirlediği ve bu durumda size kesilen para cezalarını ödemek.

● Trafik kazası sonucunda diğer araca verdiğiniz hasarları ödemek.

● Karşı tarafın maddi manevi hasarlarından dolayı çok yüksek miktarlardaki tazminat davaları ile uğraşmak

Zorunlu olmayan fakat olası maddi hasarlar için aracınızı ve sizi güvence altına alan kasko sigortası, sigorta şirketleri tarafından yapılır. Sigorta şirketleri, araç kasko değerini hesaplarken sıfır aracınızın model yılı, sıfır aracın markası ve sıfır aracın tipi bilgilerini kullanır. Sıfır aracınızı satın alırken ödediğiniz ücret, yeni aracın sigorta bedelini belirler. Sıfır araçların sigorta maliyetleri, ikinci el araçlara göre daha yüksektir. Kasko sigortası yaptırırken size sunulan sigorta detaylarında yol yardım hizmeti olup olmadığını kontrol etmeniz önerilir. Bu hizmeti almanız zorunlu değildir. Fakat yol yardım yeni aracınızın bozulması, lastiğinin patlaması veya trafik kazası sonucunda çalışmamasından kaynaklı sorunlarda size destek sağlar. Bu anlarda size hemen bir yol yardım ekibi ve çekici yönlendirilir. Yol yardım hizmeti, her sigorta şirketinde ve sigorta poliçesinde değişebilir. Eğer yol yardım hizmetinden de faydalanmak isterseniz sigorta acentenize bunu iletebilirsiniz.

Bu sigortaların yurt dışında geçerli olmadığını; yurt dışında aracınızı güvenle kullanabilmek, olası hasarları güvence altına alabilmek için yeşil kart sigortası yaptırmanız gerektiğini de belirtelim. 

2021 yılı araçlarda kasko sigortası

Yeni ve pırıl pırıl aracınızla yollardanız, zorunlu trafik sigortasını trafiğe çıkmadan yaptırdınız. Peki ya kasko sigortası? Kasko sigortası zorunlu değildir fakat kasko sigortası sayesinde, trafik kazalarında oluşan maddi zararlar güvence altındadır. Kasko sigortaları, her yıl araçların fiyat artışlarına göre değişebilir. Yukarıda belirttiğimiz gibi sıfır araçtaki sigorta bedelleri, ikinci el araçlara göre daha yüksektir. Sıfır aracın modeline, markasına ve yılına göre kasko sigortası primi değişiklik gösterir. Örneğin 200 bin TL değerinde olan sıfır araç; bahsettiğimiz şehir-yıl-kaza geçmişi gibi kriterlerin yanı sıra sigorta şirketinizin belirleyeceği yaklaşık bu tutarlar üzerinden sigortalanır. 

Ferdi kaza sigortası yaptırılmalı mı?

Sıfır aracınızı olası hasarlara karşı sigortaladınız. Kaza sonucunda oluşan sağlık ücretlerini de karşılayan zorunlu trafik sigortasını da yaptırdınız. Peki ya siz ve sevdikleriniz? Ferdi kaza sigortası, kaza sonucunda meydana gelen bedensel zararları teminat altına alan sigorta çeşididir. Zorunlu olmamakla birlikte ölümle sonuçlanan trafik kazalarından sonra geride kalan aile fertlerine maddi anlamda destek sağlar. Ferdi kaza sigortası; bedenin zarar görmesi sonucu çalışamama, bakılması gereken bir yakının bakımını sağlayamama gibi durumlarda güvence sağlar.

Trafik sigortasındaki son değişiklikler

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), TBMM’de yasalaşan yeni düzen için trafik kazası neticesinde zarar gören kişilerin tazminatlarının öngörülebilir olacağını ve sorunsuz ödeneceğini duyurdu. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından 2021 yılının Haziran ayında yapılan açıklamada şu cümleler yer aldı: “Trafik sigortası kapsamında değer kaybı, sürekli sakatlık ve destekten yoksun kalma tazminatlarına ve bu sigortanın teminat kapsamı dışında kalan hallere ilişkin kanuni çerçeve çizilerek trafik kazaları sonucunda zarar gören hak sahiplerine tazminatlar daha adil ve hızlı bir şekilde ödenebilecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER